Perttelin maisemaa Pylkonmaelta

(Julkaistu 17.5.2020 )

Erkki Honkanen
Erkki Honkanen, puukkomestari

 


Puukkomestarin upeat uniikkityöt valmistuvat
Perttelin verstaalla


Kaksinkertainen puukkomestari Erkki Honkanen asuu Perttelin taloaan yhdessä Terttu-vaimonsa kanssa. Monen mutkan kautta Pertteliin asettuneet Honkaset pitävät paikkakuntaa kelpo asuinsijana. — Tämä on mukava rauhallinen paikkakunta, jossa naapuriapu toimii. Ihmiset ovat täällä ihan erialisia kuin kaupungissa. Turusta Saloon muuttanut Erkki miettii.

Perttelin pajaansa Erkki muutti Halikon Rikalan mäeltä, josta tuli lähtö seitsemän vuotta sitten uuden vuokranantajan tarvittua tilat omaan käyttöön.

— Olen muuttanut ja rakentanut verstaani ainakin viidesti. Muutossa on joka kerta kova työ Erkki viittaa halliinsa pihan perällä.

Verstaalla Erkki valmistaa huippulaatuisia puukkoja, keittiöveitsiä ja muita esineitä, jotka kelpaavat aina ison valtameren taakse asti.

Teen tilauksesta puukkoja lahjoiksi ja keräilijöiden kekoelmiin. Moni pitää näitä vitriinissä, vaikka puukko on aina käytettäväksi suunniteltu ja tehty.

Erkin puukot ovat huolellista käsityötä ja jo taiteeksi luokiteltavia uniikkitöitä. Kahva voi olla veistetty eläimen muotoon ja tuppeen on veistetty muotoa vaikka lepakon siivestä tai puun vuosirenkaista.

— Kahta samanlaista ei ole. Yhteen puukkoon menee ainakin viikon työtunnit, Erkki kertoo.

Lahjaksi puukkoa hankkivan on varauduttava puolen vuoden odottamiseen, mutta odotus palkitaan.

— Ranskalaisen ammattikokin palaute oli, että Perttelistä matkasi paras fileerausveitsi, jota on käsissään pitänyt, Erkki kertoo ja esittelee pitkää taipuisaa terää kauniin varren päässä.

 

Erkin puukot ovat harvinaisia jo maailman mittakaavassakin

Haluan tehdä asiat hyvin ja huolella, ja tämä on kerännyt kiitosta. On vaikea nimetä suosikkia tai parasta puukkoa, kaikki ne ovat omalla tavalla ovelia, satoja puukkoja valmistanut Erkki kuvailee.

Taitojaan Erkki jakaa niin kutsutulle oppipojalle, kolmekymppiselle turkulaistohtorille, joka opiskelee puukonvalmistuksen lukuisia vaiheita viikonloppuisin jo seitsemättä vuotta.

 

Veitset
Erkki Honkasen valmistamia veitsiä
(Klikkaamalla suuremmaksi)

 

Helmi
"Naapurintyttö"
Lyijykynäpiirros 2019

  

Käyntikortti

 

Erkikki Honkasen puukkoja ja veitsiä on esillä myös amerikkalaisella foorumilla:

 Tästä puukkoihin

 Tästä veitsiin

 


Tekstiä kopioitu: Eläkeliitto V-S Piiri;  Vuositervehdys 2019, Laura Leivo

 

Takaisin Tekstilinkit -sivulle