Perttelin maisemaa Pylkönmäeltä

 

 

Mikä ihmeen snurra?

 

Facit -merkkinen mekaaninen laskukonePellonpään Facit-merkkinen mekaaninen laskukone
Leena Oksanen ja snurra
Leena Oksanen opasvuorossa Pellonpäässä, jonka toimistohuoneessa on tuttu vekotin, snurra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pellonpään ja Lainamakasiinin museoiden kävijät ovat olleet yllättyneitä esinekokoelmien runsaudesta ja mielenkiintoista  katseltavaa niissä riittääkin sekä nuoremmille että varttuneemmille. Museoissa on runsaasti monenlaista käyttötavaraa kivikaudesta lähtien lähes nykyaikaan, laidasta laitaan. Esineluettelo on laaja, käsittäen mm. kivikauden aikaisia työkaluja, sylkykupin ja lähemmäs nykyaikaa tultaessa mekaanisen laskukoneen.

 Pellonpään toimistohuoneessa säilytettävä mekaaninen laskukone herättää mielenkiintoa, koska monelle museossa kävijälle se oli aikoinaan pankissa käydessä tullut tutuksi. Moni muistaa pankkivirkailijan, joka sitä vinhasti kammesta pyörittämällä ja välillä viiksiä siirrellen laski tilin korkoa, jonka hän sitten kirjoitti kynällä pankkikirjaan. Mekaanisella laskukoneella pystyi laskemaan monia laskutoimituksia, mutta korkojen laskemissa se oli omiaan.

Pellonpään Facit S (1935-1954) -merkkinen mekaaninen laskukone on Ruotsin Göteborissa valmistettu ja valmistaja oli Aktiebolaget Orginal Odhner.

Käytössä näitä mekaanisia laskukoneita oli vielä 1960-luvulle asti, kunnes sähköiset laskukoneet syrjäyttivät mekaaniset.

 Pelonpään museossa opasvuorossa ollut Leena Oksanen sanoi vekotinta snurraksi. Snurra on ruotsia ja tarkoittaa hyrrää tai pyöritystä. Leena on pitkän pankkiuran alkuaikoina pyörittänyt snurraa ja laskenut ihmisten vekselikorkoja. Monikohan pankkivirkailija osaa snurralla laskea?  Ainakin yksi.

PM 10.8.2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Sivun alkuun

Museot